Door uw omgeving op tijd te betrekken in de plannen zorgt u ervoor dat alle belangen, meningen en zorgen op tafel komen. Door bezwaren, maar ook goede ideeën, met elkaar te bespreken kunt u uw plan beter maken. Een goede omgevingsdialoog draagt bij aan een soepel verloop van het plan.
Omgevingsdialoog
Een omgevingsdialoog is een gesprek tussen de initiatiefnemer en betrokkenen over een plan. Tijdens dit proces kan het plan nog veranderen. Dit kan komen door wensen van omwonenden, eisen van de gemeente of wettelijke regels. Ook later, als de gemeente een besluit neemt, kan het plan nog aangepast worden.
Aanpak
Bij het voeren van een omgevingsdialoog kunt u onderstaande hulpmiddelen gebruiken:
- Omgevingswetbesluit omgevingsdialoog Oosterhout
- Checklist Omgevingsdialoog (Word-document)
- Voorbeeld-brief uitnodiging voor een Omgevingsdialoog (Word-document)
- Voorbeeld-verslag Omgevingsdialoog (Word-document)
Verplicht?
Een omgevingsdialoog is verplicht als u omgevingsvergunning aanvraagt om af te wijken van het omgevingsplan (ook wel BOPA genoemd). En vrijwillig als u een normale omgevingsvergunning aanvraagt. Als een omgevingsdialoog verplicht is, moet u voldoen aan het Omgevingswetbesluit omgevingsdialoog Oosterhout. Als u gebruik maakt van de hulpmiddelen (zie bovenstaande documenten) dan weet u zeker dat u daaraan voldoet.
Contact
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de vakgroep Ruimtelijke Ordening van de gemeente Oosterhout door gebruik te maken van het contactformulier of bel ons op 14 0162.