Vol stroomnet
Omgaan met een vol stroomnet en uitbreiding van het net
Het stroomnet in Nederland raakt vol door de snelle overgang naar duurzame energie en het toenemende gebruik van stroom op dezelfde momenten. Ook wel netcongestie genoemd. Er wordt gewerkt aan het uitbreiden van het stroomnet, maar dit kost tijd. Daarom moeten we – industrie, bedrijven en huishoudens – allemaal slimmer omgaan met elektriciteit.
Wat is er aan de hand?
Het stroomnet is vol. Dat betekent dat de elektriciteitskabels en andere onderdelen van het netwerk de hoeveelheid stroom niet aankunnen. Dit komt doordat huishoudens en bedrijven steeds meer stroom gebruiken, bijvoorbeeld door elektrische auto’s en vrachtwagens, elektrisch koken, computers en warmtepompen.
Hoewel we voldoende elektriciteit opwekken met windmolens en zonnepanelen, kan het netwerk op piekmomenten, zoals tussen 16:00 en 21:00 uur, niet genoeg stroom vervoeren. Dit zorgt voor ‘file’ op het net. Het hoog- en middenspanningsnet zit in bijna heel Nederland vol, waardoor nieuwe bedrijven of bedrijven die meer stroom willen gebruiken op een wachtlijst komen. Voor woningen is ruimte gereserveerd, maar ook het laagspanningsnet raakt steeds voller.
Wat merkt u van een vol stroomnet?
Als we niets doen ontstaat op het stroomnet in woonwijken ook file. Lampen kunnen gaan knipperen of er gaan apparaten stuk doordat ze teveel of te weinig stroom krijgen. In het ergste geval kan de stroom uitvallen in straten, buurten of wijken.
Uitbreiding van het stroomnet
Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het stroomnet. Daarom werkt Enexis aan het uitbreiden van het stroomnet. Dit betekent dat er zonne- en windparken worden aangelegd of uitgebreid, hoogspanningsstations worden vergroot en er meer of grotere elektriciteitshuisjes in woonwijken komen. Ook worden elektriciteitskabels in de grond vervangen door dikkere kabels om meer stroom te kunnen vervoeren. De komende 10 jaar gaat 1 op de 3 straten in Nederland open voor deze werkzaamheden, ook in Oosterhout.
Enexis voorspeelt waar de knelpunten zullen ontstaan en lossen deze buurt voor buurt op. Dit kan betekenen dat uw leefomgeving tijdelijk of blijvend verandert. Voor het leggen van dikkere kabels moet de straat open, wat tijdelijk voor overlast kan zorgen, zoals omleidingen, verdwenen parkeerplaatsen of moeilijkere toegang tot uw woning. Blijvend kan het zijn dat een parkeerplaats of groenstrook plaatsmaakt voor een elektriciteitskastje.
Wat betekent dit voor uw wijk?
Momenteel bepaalt Enexis welke wijken in Oosterhout worden aangepakt en in welke volgorde de werkzaamheden plaatsvinden. Als uw wijk aan de beurt is, ontvangt u een brief met meer informatie. Voor meer kunt u kijken op de website van Enexis.
Hoe werkt het stroomnet?
Het stroomnet in Nederland bestaat uit drie onderdelen; het hoogspanningsnet, het middenspanningsnet en het laagspanningsnet. Bedrijven die veel stroom nodig hebben zijn aangesloten op het hoog- en middenspanningsnet. Huizen, kleine bedrijven en maatschappelijke instellingen zoals scholen zijn aangesloten op het laagspanningsnet. Dat noemen we kleinverbruikers.
Wat kunt u doen?
Het vergroten en uitbreiden is een grote klus die lang gaat duren. Daarom moeten we het stroomnet ook slimmer gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door minder stroom te gebruiken tijdens de ‘spitsmomenten’ tussen 16 en 21 uur. Daar kunnen we allemaal bij helpen.
Hieronder een aantal tips:
- Energie besparen: Kijk op Zet ook de knop om voor tips en ideeën om energie te besparen.
- Gebruik minder stroom tijdens piekuren: Zet apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser aan voor 16:00 of na 21:00 uur.
- Laad elektrische auto’s slim: Laad uw auto ’s nachts of op zonnige dagen wanneer er meer zonne-energie beschikbaar is.