Zwerf Afval Pakkers

ZwerfAfvalPakkers (ZAPpers) zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone leefomgeving, door zwerfafval aan te pakken.

Iedereen kan meehelpen om zijn leefomgeving schoner te houden. Als u ingeschreven staat bij de gemeente Oosterhout kunt u een ZAPperspakket met opschoonmaterialen ontvangen. Zo helpt de gemeente u graag op weg.  

Een Zapperspakket bestaat uit:

  • Afvalgrijper
  • Afvalzakhouder
  • Veiligheidshesje
  • Handschoenen
  • Zwerfafvalzakken

Hoe kan ik me aanmelden?

Wilt u ook gaan ZAPen als ZAPper en een steentje bijdragen aan een schone leefomgeving? Dat kan! Aanmelden kan door het invullen van het digitale aanmeldformulier BuurtZappers of door te bellen naar 14 0162. Bekijk ook de flyer 'Samen maken we Oosterhout Schoon' (PDF, 1,61 MB)

Aanmelden volle zakken

U ontvangt ondoorzichtige oranje zakken. Deze zakken zijn speciaal bedoeld voor zwerfafval en alleen deze zakken worden de hele week door opgehaald. 

Het aanmelden van een volle zak kan het gemakkelijkst en altijd in de MijnGemeente App. Onder categorie afval is een subcategorie zappen. Alle meldingen gaan rechtstreeks naar onze handmatige straatreinigers zodat ze weten waar ze zakken moeten ophalen.

u kunt tijdens kantoortijden ook bellen naar 14 0162.

Aanbieden volle zakken

uw volle zakken zet u bij voorkeur voor uw huis. u hoeft ze niet op de aanbiedplaats te zetten. Mocht een zak nou echt te zwaar zijn om helemaal mee naar huis te nemen, zorg dan dat u heel duidelijk aangeeft waar deze staat, bij voorkeur met een foto. Houd er rekening mee dat de handmatige straatreinigers van maandag tot en met vrijdag werken. Dus zakken die aangemeld worden op vrijdag, worden echt pas op maandag opgehaald.

Nieuwsbrief

Een aantal keer per jaar verschijnt er een digitale nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van schoon binnen de gemeente Oosterhout. De eerste nieuwsbrief ontvang u automatisch na aanmelding. Wilt u op meer emailadressen de nieuwsbrief ontvangen of juist afmelden dan kan dat door de link te volgen onder aan de nieuwsbrief.

Litterati App

Zwerfafval blijft een groeiend probleem. Opruimen alleen blijkt niet voldoende. Ondanks alle inspanningen blijft het nodig. We kijken nu ook steeds meer naar preventieve oplossingen. Echter, wat op de ene locatie misschien goed werkt, werkt op de andere locatie niet. Daarom zijn door het hele land steeds meer inwoners bezig om informatie te verzamelen van wat ze aan zwerfafval oprapen. Deze informatie geeft inzicht in de problematiek en helpt met het vaststellen van maatregelen. Help jij ook mee? Installeer hiervoor de Litterati App op uw telefoon en maak foto’s van je gevonden zwerfafval. Voor meer informatie over de Litterati App kunt u kijken op de site van Litterati

Supportervanschoon.nl

Supportervanschoon is een onderdeel van Nederland Schoon. Nederland Schoon organiseert 1x per jaar de landelijke schoonmaakdag en ze werken ook mee aan de Worldcleanup day. Op de website www.supportervanschoon.nl kunt u uw stukje schoonmaakgebied op de kaart zetten, een schoonmaakactie organiseren en/of aansluiten bij andere schoonmaakacties om zo gelijkgestemden te ontmoeten.

HelemaalGroen APP

De app van HelemaalGroen maakt op een kaart direct zichtbaar waar u zwerfvuil hebt geraapt. En dat motiveert ook anderen die actief zijn in dat gebied.

Alleen kunt u niet veel, maar samen lukt dat wel: uw omgeving, buurt of dorp HelemaalGroen kleuren en houden. De app van HelemaalGroen maakt alle acties zichtbaar, van iedereen die zich inzet voor een schone omgeving, met een mooi en gezamenlijk resultaat.

Zet je de gratis app aan tijdens je wandeling, dan registreert die het gelopen traject waar jij zwerfvuil hebt geraapt. Dit traject wordt vervolgens groen gekleurd op de kaart die de app continu bijhoudt.

Wordt dit traject daarna niet meer geschoond? Dan verkleurt een groen gekleurde route naar bruin. Zo kan iedereen in uw buurt zien waar weer actie nodig is. Het doel is natuurlijk om u buurt Helemaal Groen te maken en te houden.

Hoe schoon houdt de gemeente uw omgeving?

De gemeente hanteert onderhoudsniveau B. Dat oogt in de praktijk als ‘redelijk schoon’. Er mag een bepaalde hoeveelheid zwerfafval liggen: 4 tot 10 stukken afval op een oppervlakte van 10 bij 10 meter.

Geen officiële inwoner

Staat u niet ingeschreven in Oosterhout of verblijft u op een recreatiepark dan kunt u helaas het zapperspakket niet aanvragen. u kunt natuurlijk wel meehelpen. Op de website van Nederland Schoon kunt u materialen bestellen. De zakken van Nederland Schoon zijn ook officiële zakken. Ook deze zakken kunt u laten ophalen door een melding te maken in de MijnGemeente app