Dementievriendelijk Oosterhout

Hoe herken ik signalen van (beginnende) dementie? Hoe kan ik iemand helpen die even de weg kwijt is? Hoe spreek ik iemand aan die verward is? Wat moet ik wel doen en wat juist niet?

Het aantal dementerende inwoners dat thuis blijft wonen neemt toe en daarmee ook het aantal mantelzorgers. Steeds vaker komen we als samenleving in aanraking met dementerenden en verward gedrag. Vaak weten we niet hoe hier mee om te gaan. Samen met lokale partners bereidt gemeente Oosterhout zich hierop voor door aan te sluiten bij de landelijke beweging om Nederland dementievriendelijk te maken.

Trainingen

Door u als inwoner, bedrijf of vereniging bewust te zijn van wat u kunt doen, geeft u dementerenden en hun familie een steun in de rug. Of dat nou is als werkgever, dienstverlener, buurtgenoot of verenigingslid; we zijn samen de ogen en de oren van de samenleving. De trainingen omgaan met dementie bieden u de benodigde kennis en vaardigheden.

Op de website van samen dementievriendelijk kunt u de gratis online basistraining GOED omgaan met dementie en diverse branchetrainingen volgen. Elke training duurt 15 minuten.

Ook kunt u via samen dementievriendelijk trainingen op locatie volgen. Tijdens de training kunt u samen met uw personeel, leden of buurtgenoten ontdekken wat u kunt betekenen.

Ook een idee of activiteit?

Heeft u idee├źn die Oosterhout dementievriendelijker kunnen maken of wilt u op de hoogte worden gehouden? Daar zijn we naar op zoek! Met name activiteiten die ervoor zorgen dat mensen met dementie (en hun mantelzorgers) kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Denk hierbij aan dagelijkse activiteiten. Dus hoe kunnen mensen met dementie blijven sporten of boodschappen doen? Weet u hiervoor een leuke activiteit of heb je een ander goed plan? Laat het ons weten en vraag subsidie aan.

Samenwerking

De gemeente Oosterhout maakt samen met haar partners werk van Dementievriendelijk Oosterhout.