U kunt jaarlijks van 1 oktober tot en met 30 november herbestemmingssubsidie aanvragen. Deze subsidie bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en van gebouwen met een cultuurhistorische waarde. Op de pagina van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u lezen hoe u een herbestemmingssubsidie kunt aanvragen.
Subsidie monument

Omgevingsvergunning voor monumenten
Woont u in een monument of bent u de eigenaar van een monument? En wilt u iets veranderen aan de binnenkant of aan de buitenkant? Voor bijna elke verandering aan een monument is een omgevingsvergunning nodig.
Heeft u een vergunning nodig?
U kunt via de vergunningcheck kijken of een vergunning nodig is. Kies bij de vergunningcheck het zoekwoord: monument. U krijgt dan de werkzaamheid ‘werkzaamheden in, aan of op een monument of archeologisch monument uitvoeren, of dit anders gebruiken’. Gaat u bouwen? Kies dan óók de betreffende bouwactiviteit die u gaat uitvoeren. Bijvoorbeeld ‘bestaand gebouw verbouwen’.
Aanvragen
Na het doorlopen van de vergunningcheck kunt u direct de vergunning aanvragen. U logt in met Digid.
Concept-verzoek
Conceptverzoek
Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plan of project? Of wilt u laten controleren of u de juiste informatie heeft ingevuld, voordat u het verzoek definitief indient? Dien uw verzoek dan in als conceptverzoek. Dit kunt u kiezen bij stap 7 'Verzoeken indienen'. Zo voorkomt u onnodige vertraging in de behandeling van het definitieve verzoek.
Meer informatie
Bekijk ook de pagina Omgevingsvergunning. Hier vindt u meer informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning, het conceptverzoek, de omgevingsdialoog en andere relevante onderwerpen. Op onze pagina Monumenten en Archeologie vindt u meer informatie over monumenten.
Instandshoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten
Accordion item is ingeklaptParticuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Voor meer informatie, zie onderstaande pagina's:
Onderhoud aan monumenten
Accordion item is ingeklaptPer 1 januari 2012 is er geen vergunning meer nodig voor:
- kleinschalige onderhoudswerkzaamheden aan een rijksmonumentaal pand waar de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden.
- wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarbij geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.
- Overige bouwactiviteiten bij uw monument. U kunt dan denken aan tuinmeubels, schuttingen en keermuren.
Monumentencommissie
Accordion item is ingeklaptRegels rondom verbouwen kunnen lastig zijn. Het is aan te raden om een adviesbureau, architect of aannemer in te schakelen. U kunt uw plan ook bij de gemeente laten toetsen door de Monumentencommissie voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Dit kunt u doen door het indienen van een conceptverzoek. U heeft hiervoor DigiD (inwoners) of eHerkenning (ondernemers) nodig.
Isolatie aan historische gebouwen
Accordion item is ingeklaptBent u eigenaar van een historisch pand? Dan is het goed om te weten dat er een gids is met een overzicht van de stappen die u kunt nemen als u uw pand wil verduurzamen door middel van na-isolatie. Bijvoorbeeld wanneer u met een restauratie of herbestemming van het hele woonhuis bezig gaan, maar ook wanneer u juist één ruimte zou willen na-isoleren.
Energiemaatregelen voor monumenten
Accordion item is ingeklaptOp de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn pagina's toegevoegd voor monumenteigenaren en -beheerders met tips om het energieverbruik te verlagen en te informeren over de invloed van binnenklimaatregelen op het erfgoed.