De gemeente Oosterhout begeleidt mensen vanuit de bijstand en mensen die moeten inburgeren, naar werk of leerervaringsplaatsen. Dat doen ze samen met ondernemers uit Oosterhout. Busmaatschappij Arriva is één van deze bedrijven. Hoe werkt dit in de praktijk? Laat u inspireren en neem ook de stap.
Jacky den Bol is coördinator binnen het serviceteam van Arriva en speciaal vrijgemaakt om statushouders te coachen. Hij heeft zijn handen in positieve zin vol aan hun begeleiding. “Het zijn fijne gasten die graag willen werken”, vertelt Jacky. ‘Met zes statushouders trek ik op dit moment door Brabant. De zevende vanuit Oosterhout is onderweg!’, zegt hij enthousiast.
Samen met Chantal Mathot van de gemeente Oosterhout bekijkt Jacky wie er in zijn team komen. “Chantal en haar collega’s screenen de juiste kandidaten, die vervolgens bij mij komen voor een kennismakingsgesprek. Het is eigenlijk niet eens een sollicitatiegesprek, we beginnen gewoon. En dat doen we in het Nederlands, dat is de afspraak. Als we er met elkaar niet uitkomen, dan gebruiken we soms een vertaalapp.”
Het zijn fijne gasten die graag willen werken.
Jacky en zijn serviceteam bezoeken bijna alle locaties van Arriva in Brabant. “Ze voeren verschillende taken uit, zoals bussen schoonmaken, het groen onderhouden of pakketten bezorgen. Als ze willen, kunnen ze zelfs doorgroeien tot buschauffeur. Er zit weinig stress op hun werk. Dat maakt dat er voldoende tijd is om met elkaar op een relaxte manier te communiceren en leren.”
‘Ik hou van het werk’
Mokhles Al Hmeid* is één van de statushouders in het team van Jacky. “Jacky is top”, zegt Mokhles met een grote glimlach en steekt een duim op. “Ik hou van het werk dat we met elkaar doen. En zo leer ik ook beter Nederlands spreken en begrijpen. Ik denk niet dat ik ooit buschauffeur word, maar wie weet. Voorlopig moet ik eerst nog twee jaar naar school.”
Mokhles vluchtte 2,5 jaar geleden uit Syrië en is sinds een jaar weer verenigd met zijn vrouw en kinderen. Ook zijn vrouw is met een inburgeringstraject bezig. Eén dag per week is Mokhles thuis voor zijn kinderen, drie dagen per week gaat hij naar school. Dat betekent dat er maar één dag per week voor Arriva overblijft. “Arriva is superflexibel. Natuurlijk is het soms lastig te regelen, maar ze maken wel plek voor me”, geeft Mokhles aan, waarmee hij overduidelijk een dik compliment geeft aan Jacky en Arriva.
Ik hou van mijn werk. En zo leer ik ook beter Nederlands spreken en begrijpen.
‘We hebben ze gewoon nodig’
“Het mes snijdt aan twee kanten”, vult Jacky aan. “De vergijzing binnen Arriva slaat hard toe. Als we deze jongens enthousiast kunnen maken voor de bus, dan hebben we er straks wellicht een paar chauffeurs bij. En wat is dan belangrijker: een buschauffeur met goede zin die zich verstaanbaar kan maken? Of een chauffeur die vloeiend Nederlands spreekt? We hebben ze gewoon nodig!”
Als we deze jongens enthousiast kunnen maken, hebben we er straks wellicht een paar chauffeurs bij.
Meer weten?
Bent u ondernemer in Oosterhout en wilt u mensen uit de bijstand en inburgeraars ook mogelijkheden bieden? Neem contact op met Esther van Dijk van de gemeente Oosterhout. Ze is bereikbaar via 06 - 28 833 311 of E.van.Dijk@oosterhout.nl.
* Het interview met Mokhles vond voor de zomervakantie plaats. Inmiddels is Mokhles gestopt bij Arriva en loopt hij stage in de keuken bij Landgoed Bergvliet in Oosterhout. Dit is een mooie volgende stap voor hem, aangezien hij in Syrië een eigen afhaalrestaurant had.