U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waarin u woont of online via de RDW.

Online aanvragen is alleen mogelijk in het geval van verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorie├źn. U kunt de verlenging van het rijbewijs online aanvragen via de website van de RDW.  Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis. 

Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor nog wel naar het gemeentehuis. Voor meer informatie kijkt u bij aanpak.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? Online verlengen is dan niet mogelijk. U meldt de vermissing of diefstal bij de website van de RDW.
Ga daarna naar uw gemeente om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Het blijft natuurlijk ook mogelijk om met een afspraak een rijbewijs op het gemeentehuis aan te vragen.

Beschrijving

Vraagt u uw rijbewijs aan op het gemeentehuis? Na vijf werkdagen kunt u het ophalen.
Wanneer u uw nieuwe rijbewijs snel nodig hebt, kun u kiezen voor de spoedprocedure. Dit betekent dat u het rijbewijs de volgende werkdag al kunt ophalen, als het vóór 14.00 uur hebt aangevraagd. Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.
Zowel bij het aanvragen als bij het ophalen van uw nieuwe rijbewijs moet u zich identificeren. Dat moet met het oude rijbewijs of wanneer deze vermist of verlopen is, met een ander identiteitsbewijs.

Klik op de link voor meer informatie omtrent de medische keuring en de gezondheidsverklaring. Verderop in dit product leest u ook meer informatie over de gezondheidsverklaring en de periodieke keuring voor rijbewijs C, D, CE, en DE.

U moet een afspraak maken om een rijbewijs aan te komen vragen.

Periodieke keuring voor rijbewijs C, D, CE en DE

Bij elke aanvraag van een rijbewijs van de categorieën C, D, CE en/of DE  moet een door het CBR afgegeven gezondheidsverklaring worden overlegd. Dit wordt door het CBR in het systeem gezet.

Een gezondheidsverklaring wordt aangevraagd door het insturen van een formulier 'gezondheidsverklaring' naar het CBR. Dit formulier is te koop bij het CBR en op het gemeentehuis. Voor de rijbewijzen C, D, CE en DE moet dit een gezondheidsverklaring zijn met ingevuld Geneeskundig Verslag.
Op de gezondheidsverklaring groot rijbewijs staat vermeld dat het Geneeskundig verslag moet worden ingevuld door een arts van een arbodienst.

Voor aanvragers van 75 jaar en ouder blijft de gezondheidsverklaring 75+ gewoon bestaan. Aangezien daar vrijwel geen beroepschauffeurs bij zitten mogen zij deze gezondheidsverklaring ook gebruiken als zij tevens de categorieën C, D, CE en/of DE aanvragen.

NIEUW! Vanaf 1 juli 2023: U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. 

De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van een rijbewijs zijn:

 • U woonde in het afgelopen jaar minimaal 184 dagen in Nederland.
 • U vraagt uw rijbewijs binnen 3 jaar na uw rijexamen aan. Anders moet u opnieuw examen doen.

Controleer op CBR.nl of u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Het CBR beoordeelt daarna of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR meer informatie nodig. Dan moet u bijvoorbeeld gekeurd worden door een arts. Of een rijtest doen.

Wilt u een buitenlands rijbewijs inwisselen? Dan gelden er extra voorwaarden.

De leeftijd waarop u een rijbewijs mag aanvragen, hangt af van het soort rijbewijs. 

Als u 17 jaar oud bent, kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs op 2todrive.nl.

Aanvraag online

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van alle erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl

In Oosterhout kunt u op dit moment terecht bij:

 • Harry van Aperloo Fotografie, Mathildastraat 7v
 • Total Print BV, Bredaseweg 98
 • Van der Ham Optiek, Zuiderhout 64
 • Primera, Arendshof 7

Hoe werkt het?

1.De aanvraag begint met het laten maken van een nieuwe foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. (Neem uw rijbewijs mee)
2.De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW.
3.Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen
4.Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen op het gemeentehuis.

Aanvraag op het gemeentehuis

 1. Geldig identiteitsbewijs.
 2. Oud rijbewijs. Rijbewijzen waarvan de geldigheidsduur is verstreken op of voor 30 juni 1985 komen niet voor vernieuwing in aanmerking.
 3. Eén goed gelijkende kleurenpasfoto die niet ouder is dan maximaal 6 maanden op het moment van de aanvraag. Zie voor meer informatie richtlijnen pasfoto.
 4. Bij verlies/diefstal rijbewijs; U laat bij de gemeente een verklaring van vermissing/diefstal opmaken. U heeft ook de mogelijkheid om dit zelf direct bij de RDW te registreren, u bent dan niet meer afhankelijk van de openingstijden van het gemeentehuis.  Klik op de link voor meer informatie over vermissing/diefstal van uw rijbewijs. Indien u een Nederlands militair rijbewijs omwisselt en het is uw eerste rijbewijs, dan dient u een verklaring van rijvaardigheid te overleggen. Deze verklaring mag niet langer dan 6 maanden voor de aanvraag zijn afgegeven en dient van toepassing te zijn op elke categorie waarop uw aanvraag betrekking heeft.
 5. Via deze link vindt u meer informatie over de voorwaarden voor omwisseling van een buitenlands rijbewijs

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. Als u het rijbewijs vóór 14.30 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Let op: in verband met de feestdagen kan het wat langer duren voordat uw rijbewijs klaar is.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

U kunt het rijbewijs tijdens onze openingstijden afhalen bij de balies van burgerzaken.

De openingstijden zijn maandag t/m woensdag: 08.30 tot 17.00 uur
Donderdag: 08.30 tot 20.00 uur
Vrijdag: 08.30 tot 12.00 uur

Een rijbewijs kost € 47,80
Wilt u met spoed een rijbewijs aanvragen? Dan betaalt u € 39,65 extra.
Een Gezondheidsverklaring kost € 44,50.
(tarieven 2024)