Beschrijving

Het kan gebeuren dat uw rijbewijs gestolen wordt of dat u het kwijtraakt. Vanaf 1 maart 2013 doet u geen aangifte van vermissing/diefstal van uw rijbewijs meer bij de politie maar direct bij de gemeente. Er wordt dan een verklaring van vermissing/diefstal opgemaakt. U kunt het rijbewijs ook vermist opgeven via de site van de RDW.

Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? U doet aangifte bij de plaatselijke politie. Deze regel geldt ook als uw rijbewijs in het buitenland wordt gestolen.

Voor de aanvraag van een vervangend rijbewijs neemt u mee:

  1. Eén recente, goed gelijkende pasfoto niet ouder dan 6 maanden op het moment van de nieuwe aanvraag. Zie voor meer informatie richtlijnen pasfoto;
  2. Een geldig identiteitsbewijs;
  3. U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag. U kunt contant of met PIN betalen.

U kunt hiervoor ook een afspraak maken.

U vraagt het nieuwe rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Is uw rijbewijs verloren of gestolen in het buitenland? En heeft u daar een vraag over? Bel of twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Een rijbewijs kost €46,05 (2023) / € 47,80 (2024)

Bij een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra. (2023) / € 39,65 (2024)