Wat doe je als de sirene gaat?

1. Ga direct naar binnen 
2. Sluit deuren en ramen
3. Zet radio of tv aan op Omroep Brabant

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming... In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Ga daarom naar binnen, sluit ramen en deuren en zet radio of tv op Omroep Brabant en wacht verdere instructies af.

Belangrijke telefoonnummers

Bij spoedeisende hulp belt u altijd 112.
Bij niet spoedeisende hulp of voor vragen belt u één van de volgende nummers:  

  • Politie 0900 - 8844
  • Brandweer (0162) 48 16 16
  • Huisartsenpost (0162) 43 50 00
  • GGD (076) 528 20 00

En als de sirene niet gaat?

De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij... Tenzij u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Giftige stoffen die dreigen vrij te komen. Of nog meer explosiegevaar. Ook een dreigende overstroming is zo'n voorbeeld. Omroep Brabant vertelt u wat er precies aan de hand is. En welke maatregelen u verder moet nemen.

Bij u in de buurt

Er staan zo'n 4200 sirenes door heel Nederland. Ze worden allemaal bediend door de lokale overheid. Dat wil zeggen: de sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Dus als er een ramp gebeurt in Groningen, dan zal de Oosterhoutse sirene hoogstwaarschijnlijk zwijgen. Zoals gezegd: de sirene is een hulpmiddel om u te waarschuwen. Maar niet het enige. Het kan ook zijn dat er een radiowagen door de straat komt. Of de politie bij u aan de deur. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Belangrijk voor uw eigen veiligheid.

Maandelijkse test

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes in Nederland getest. Die test is nodig om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt. De gemeente, de eigenaar van de sirene, zou dat ook op een ander willekeurig tijdstip kunnen doen. Alleen: dan zou u ervan kunnen schrikken. U zou dan kunnen denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Want als de sirene gaat, is er iets ernstigs aan de hand.

Heeft u een klacht of de sirene niet gehoord? Meld dit bij het Meldpunt, telefoonnummer 14 0162.