Ontvang brede ondersteuning van de gemeente

Als je als ouder of kind getroffen bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag, dan kun je via de gemeente Oosterhout hulp krijgen. Brede ondersteuning heet dat. Die hulp is er voor jou en je gezin op verschillende gebieden. Zoals zorg, je gezin, werk, financiën en wonen.

Hieronder leggen we uit wat brede ondersteuning precies betekent. En ook hoe we er samen voor zorgen dat die hulp precies past bij jouw situatie.

Accordion item is ingeklapt

Brede ondersteuning is hulp. Hulp op allerlei onderdelen van je leven. Welke hulp jij nodig hebt, kunnen we alleen samen bepalen. Dat doen we in een gesprek. We kijken met elkaar waar jij steun bij kunt gebruiken en wat jij nodig hebt. Een paar voorbeelden:

 • Hulp om overzicht te krijgen over je geld en geldzaken.
 • Als je wilt, zijn we aanwezig bij een gesprek over financiële compensatie.
 • We helpen je bij het vinden van werk.
 • Noodzakelijke hulp in of rond je huis, zoals achterstallig onderhoud.
 • We wijzen je de weg naar de juiste hulp. Bijvoorbeeld een psycholoog.

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Neem contact met ons op. We zorgen er dan samen voor dat onze hulp op maat is voor jouw situatie.

Accordion item is ingeklapt

Alle ouders die zich bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebben aangemeld omdat ze mogelijk gedupeerd zijn, hebben recht op brede ondersteuning (hulp) door hun gemeente. De Rijksoverheid heeft gemeenten geld gegeven om de hersteloperatie toeslagen uit te voeren. Dat is dus de brede ondersteuning (hulp) aan ouders en kinderen.

Hieronder lees je wat hierover is afgesproken:

 • Alle aangemelde ouders, gedupeerde kinderen en hun gezinnen hebben recht op hulp via de brede ondersteuning.
 • Hulp wordt voor iedere ouder en ieder kind op maat gemaakt. Daarbij kijken we wat precies nodig is om een nieuwe start te maken. Je gemeente helpt je daarbij.
 • Welke hulp voor jou het meest passend is en wordt gegeven, bespreek je met je gemeente. Samen kijk je wat mogelijk is.
 • De hulp wordt altijd gegeven op basis van een plan van aanpak. Daarin staan de afspraken die jij samen met je gemeente hebt gemaakt over de hulp die je nodig hebt.
 • Om de doelen uit het plan van aanpak te halen, kán de gemeente zorgen voor spullen of middelen. Maar dat hoeft niet. Soms is andere hulp meer passend.
 • Het geld dat je vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebt gehad als compensatie of als schadebedrag, speelt nooit een rol bij het bepalen van welke hulp je vanuit de gemeente nodig hebt voor een nieuwe start.
 • Blijkt na toetsing door de UHT dat je volgens hen niet gedupeerd bent? Dan houdt de hulp in het plan van aanpak één maand na ontvangst van de eindbeschikking van UHT op. We kijken in die maand samen of we je op een andere manier kunnen helpen. Bijvoorbeeld via het reguliere hulptraject van de gemeente.

Accordion item is ingeklapt

Sommige ouders denken dat gedupeerde ouders en kinderen recht hebben op geld of spullen van de gemeente. Of dat de gemeente een vast bedrag per ouder beschikbaar heeft. Of dat iedereen altijd precies hetzelfde krijgt. Dat klopt niet. En het zorgt soms voor verwarring en teleurstelling. Of boosheid.

Per ouder of kind kijken we naar jouw persoonlijke situatie en wat nodig is om een nieuwe start te maken. De gemeente Oosterhout geeft dus geen hele inboedels aan ouders. Ook verstrekt de gemeente niet zomaar elektrische fietsen aan het hele gezin van aangemelde of gedupeerde ouders.
Wat we vanuit de gemeente Oosterhout wél doen, is hulp bieden die nodig is om een nieuwe start te kunnen maken. In sommige situaties is het dan nodig om bij te springen met spullen. Dan gebeurt dat ook. Maar dit doen we dus niet automatisch voor iedereen.

Welke hulp jij nodig hebt, bepalen we samen. Neem contact met ons op. We zorgen er dan samen voor dat onze hulp op maat is voor jouw situatie.

Neem contact op met de gemeente Oosterhout

Sanne van den Buijs en Janine Ligtvoet zijn twee medewerkers van de gemeente Oosterhout die veel weten over de toeslagenaffaire en over de hulp die we kunnen bieden. Zij hebben al veel gesprekken met ouders en kinderen gehad en weten veel over de hersteloperatie toeslagen. Ze denken graag met je mee over hoe jouw leven weer op de rit kan komen.

Neem contact op met Sanne van den Buijs en Janine Ligtvoet:

 • Bel naar het algemene telefoonnummer 14 0162.
 • Of mail naar kota@oosterhout.nl (kota staat voor ‘kinderopvangtoeslag-affaire’).

 

Meer informatie

 • Op de website Toeslagen Herstel staat nog meer informatie over de toeslagenaffaire, de Catshuisregeling, kindregeling en andere regelingen: herstel.toeslagen.nl.
 • Er is ook een video 'De Kindregeling en brede ondersteuning’ speciaal voor kinderen van ouders of verzorgers die erkend gedupeerd zijn door de fouten met de kinderopvangtoeslag.