Deze website maakt gebruik van cookies voor statistiek-doeleinden. Gaat u hiermee akkoord? Ja Nee
 
foto van een monument

Omgevingsvergunning voor monumenten

Wilt u een verandering aanbrengen aan een monument? Dan heeft u een omgevingsvergunning (voorheen monumentenvergunning) nodig. Deze vraagt u aan via het Omgevingsloket

Waarvoor nodig?

Een omgevingsvergunning heeft u nodig voor alle wijzigingen aan de bouwkundige structuur van een monument. Het gaat hierbij om wijzigingen aan het hele pand. Inclusief de gevel, tuin, binnenplaats en het interieur.

Onderhoud aan monumenten

Per 1 januari 2012 is er geen vergunning meer nodig voor:

  • kleinschalige onderhoudswerkzaamheden aan een rijksmonumentaal pand waar de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden.
  • wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarbij geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.
  • Overige bouwactiviteiten bij uw monument. U kunt dan denken aan tuinmeubels, schuttingen, keermuren ed.

U kunt het beste uw plannen vroegtijdig met de gemeente bespreken in een vooroverleg.

Wanneer heb ik een omgevingsvergunning nodig?

U heeft een omgevingsvergunning nodig voor het wijzigen van een beschermd pand. Bij gemeentelijke,provinciale en rijksmonumenten heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig bij alle sloop-,bouw-,en restauratiewerkzaamhden aan het monument. U moet daarbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Wijzigingen aan de buitenkant: onder andere vernieuwen of vervangen van stucwerk en voegwerk, herstel of vernieuwen van daken, dakkapellen, goten en schoorstenen, vervangen van deuren, kozijnen en ramen, en voor schilderwerk in een gewijzigde kleurstelling;
  • Inpandige wijzigingen: wijzigingen in de structuur (indeling) van het pand en wijzigingen aan waardevolle interieurelementen.

U kunt het beste uw plannen vroegtijdig met de gemeente bespreken in een vooroverleg.

Uw plan zal besproken worden in een Monumentencommissie. Vergaderdata (onder voorbehoud) Monumentencommissie in 2019:

11 januari

15 februari

22 maart

26 april

24 mei

5 juli

23 augustus

27 september

8 november

13 december

Vooroverleg aanvragen

In het omgevingsloket kunt u een vooroverleg aanvragen. U heeft hiervoor een DigiD inlogcode nodig (wat is een DigiD ?). Bedrijven en instanties kunnen inloggen met een Eherkenning.

Wat kost het?

De kosten voor een omgevingsvergunning en voor een vooroverleg zijn terug te vinden in de legesverordening (titel 2 hoofdstuk 3).

Contact