Iedere gemeente in Nederland heeft vanuit het Rijk de taak om jonge statushouders te huisvesten. In Oosterhout vangen we deze jongeren met een verblijfsvergunning op in het gemeentehuis. Vanuit daar zoeken we naar passende woonvormen voor deze doelgroep. De kleine wooneenheid (KWE) is hier een voorbeeld van. Samen met Thuisvester en woonbegeleider Sterk Huis heeft de gemeente een KWE opgezet aan de Steentijd 2.

Kleine wooneenheid
In de regio zijn al verschillende KWE’s met succes opgezet. In deze woonvorm wonen onder begeleiding jongeren die zo zelfredzaam zijn, dat ze bijna zelfstandig kunnen wonen. Sterk Huis huurt hiervoor woningen van woningcorporaties. In Oosterhout wordt het pand aan de Steentijd 2 op dit moment ingericht als KWE. Naar verwachting kunnen de nieuwe bewoners in juni verhuizen naar de woning.

Jongeren met verblijfsvergunning
Aan de Steentijd 2 komen vier jongeren met een verblijfsvergunning wonen. Zij wonen en werken al geruime tijd in Oosterhout en gaan minimaal tot hun 18e naar school. De jongeren komen van buiten de Europese Unie en zijn zonder ouder(s) of verzorger(s) naar Nederland gekomen. Tot ze 18 jaar (en in sommige gevallen 21 jaar) zijn, krijgen zij vanuit de jeugdbescherming een voogd toegewezen.

Samen werken naar zelfstandigheid
De jongeren hebben in een eerdere opvang vaardigheden geleerd waardoor zij zichzelf goed kunnen redden. Ze hebben wat extra begeleiding nodig om zelfstandig en zelfredzaam te worden. Sterk Huis, die veel ervaring heeft opgedaan in andere opvanglocaties, verzorgt deze begeleiding. Samen met hun voogd en de begeleiders van Sterk Huis werken de jongeren naar zelfstandigheid toe.

Dagelijkse begeleiding en mentorschap
Naast een veilig thuis is een goede buur zijn voor hun omgeving ook heel belangrijk. De dagelijkse begeleiding hierin wordt door meerdere mensen uitgevoerd. Samen ondersteunen zij de jongeren in het leren leven in een nieuwe cultuur. De medewerkers van Sterk Huis zijn ongeveer 6 uur per dag aanwezig in de KWE. Eén van de begeleiders is ook de mentor. Die bespreekt de (leer)doelen met de jongeren en hun voogd. Zij maken samen een plan en de mentor bewaakt de voortgang. De mentor heeft onder andere gerichte aandacht voor onderwerpen als school, gezondheid (tandarts, huisarts en evt. psychische hulp), contact met ouders, contact met jeugdbeschermer, invulling van vrije tijd en werk, etc.

Vragen en meer informatie
Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar kvo@oosterhout.nl Vermeld hierbij a.u.b. in de onderwerpregel “KWE Steentijd”.
Op de website van Sterkhuis kunt u ook meer informatie vinden over de opvang van statushouders in een kleine wooneenheid.