Beste Oosterhouters
Beste Oosterhouters 21 februari 2024

Al eerder stond ik in verschillende columns stil bij de belangrijke rol die vrouwen in ons leven en onze samenleving spelen. Neem nu mijn eigen moeder, die naast moeder en oma tot een jaar geleden nog met mijn broer een agrarisch loonbedrijf leidde. Ze stond stevig en fier in een mannenwereld. Vrouwen zijn niet alleen belangrijk in gezinssituaties, als lieve moeder, behulpzame zus, suikertante of die oma die de hele familie aan elkaar weet te binden. Nee, ook in hun dagelijkse werkzaamheden zijn zij van het grootste belang. Als directeur van een internationaal containerbedrijf, eigenaar en uitbater van een restaurant, accountmanager bedrijven van de gemeente, makelaar en taxateur, directeur van een evenementenorganisatie en nog vele beroepen meer.

Het is dan ook zeker niet gek dat ik een aantal van die dames regelmatig in mijn werk tegenkom. Neem nu Corrie Robbe, lid van de raad van advies bij het gelijknamige adviesbureau dat financiële raad aan Oosterhouters geeft. En die ik voor haar verdiensten aan de Oosterhoutse samenleving samen met haar man nog een gouden gemeentespeld mocht geven. Helmi Huijbregts, die zeer gewaardeerd en verdienstelijk mijn voorganger als burgemeester in Oosterhout was. Of Cora Leonard, destijds eigenaar en directeur van een drukkerij en communicatiebureau Leonard, die mij met haar buurt en inwoners liet kennismaken in Italiaanse sferen. Laten deze drie dames nu net de dames zijn die in 2006 het Netwerk Ondernemende Vrouwen Oosterhout en Omgeving (NOVOO) oprichtten.

Het doel van NOVOO is om van elkaar te leren, elkaar te inspireren, elkaar aan te bevelen maar zeker ook om een goed gesprek met elkaar aan te gaan. Om te praten over kansen, problemen, de toekomst van personen en het perspectief van hun ondernemingen. Geweldig toch dat deze club dames een netwerk vormt dat hen versterkt.

En wij als gemeente hadden het geluk om deze club te leren kennen. Ik was gevraagd door Monique Willemsen, de vrouw van voormalig wethouder Marcel Willemsen, die overigens zelf ook ondernemer is. Om eens wat meer uit te leggen over ons “bedrijf”, de gemeente. Hoe zit de organisatie in elkaar, hoe werkt deze en hoe stuur je hem dan aan. Ja, we zijn met onze organisatie en ons ict-bedrijf, dat werkt voor meerdere gemeentes, de grootste werkgever van Oosterhout. Ik vond het dus wel een leuke vraag. Meteen besefte ik dat ik wel weet wat we doen en ook zeker wel hoe, maar de zaak aansturen is weggelegd bij onze directeur die ook gemeentesecretaris is. Het leuke is dat deze organisatie ook aangestuurd wordt door een vrouw, Mariska Asmus, en daar zijn we trots op.

Zo’n twee en een halve week geleden was het dan zover, de dames zouden langskomen.
En dat deden ze met een grote opkomst van 41 leden. Ik startte met een korte inleiding over de veranderingen en de uitdagingen (Coronavirus, vluchtelingen en de bestaanszekerheid), die ons de laatste jaren steeds meer hebben gedwongen om nog meer en beter samen te werken met de stad. Daarna nam Mariska het van me over. Zij deed vol enthousiasme uit de doeken hoe we onze nieuwe gemeentelijke rol in de organisatie belegd hebben. Daarna stelden de dames nog een aantal zeer interessante vragen. Zoals “komt dat gemeentehuis nu eindelijk naar de binnenstad”? Daar konden wij natuurlijk nog geen antwoord op geven. We hebben ook nog een korte rondleiding door het gebouw gegeven. Daarna hebben we afgesloten met een borrel en ik moet zeggen dat ik het zeer gezellig vond en dat ik heel wat van de dames heb opgestoken.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs,
burgemeester van Oosterhout