Ondernemers

plastic bekers

Voor alle evenementen gelden sinds 1 januari 2024 nieuwe regels voor het gebruik van plastic bekers en bakjes. Er mogen geen wegwerpbekers en -bakjes meer gebruikt worden, hergebruik is de nieuwe norm. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten evenementen.

Open evenementen

Bij gebruik van wegwerpbekers of -bakjes, moet de bezoeker een zichtbare toeslag betalen. De organisator kan ook serveren in herbruikbare materialen, die de bezoeker terugbrengt na gebruik.         

Gesloten evenementen

Vanaf 1 januari 2024 is herbruikbaar de norm voor bekers en bakjes. Organisaties kunnen ook kiezen voor een systeem waarbij bekers en andere verpakkingen retour komen voor hoogwaardige recycling. Let op: hierbij gelden een meldingsplicht en strenge eisen voor recyclingpercentages. Dit wordt vastgelegd in de evenementenvergunning. 

Evenementen afval 

Organisatoren van evenementen zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van afval. Evenementenorganisatoren kunnen evenementencontainers lenen bij de gemeente Oosterhout. Die containers worden na het evenement leeg opgehaald. De inhoud moet er dus door de organisatie uitgehaald worden. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken van het evenemententerrein. Voor de jaarlijkse straatspeeldag en buurtbarbecues geldt een uitzondering: zij mogen per locatie twee containers lenen, die de gemeente inclusief afval ophaalt. De organisatie is wel zelf verantwoordelijk voor het netjes achter laten van de locatie.

Afval bij stadsbrede evenementen

Bij stadsbrede evenementen zorgt de gemeente Oosterhout voor het afvalvrij maken van de openbare ruimte. Onder stadsbrede evenementen vallen o.a. Koningsnacht en dag, (opening) Carnaval, de kermis, Sinterklaas, Oud en Nieuw en de ZLM-tour. De horecalocaties die meedoen aan stadsbrede evenementen zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren van het overige evenementenafval zoals papier, karton, plastic bakjes en rietjes. De horecalocaties maken ook rondom hun etablissement de grond vrij van afval.