Beste Oosterhouters

Beste Oosterhouters
Beste Oosterhouters, blog burgemeester, van 1 november 2023

Dat is wat we veel vaker zouden moeten. Afgelopen weekend was er drie dagen lang de mogelijkheid om van cultuur te genieten op de meest bijzondere en uiteenlopende plekken in Oosterhout. In vier verschillende sessies mochten Christel en ik het allemaal gaan beleven. Leonie Heemskerk en Joost de Jongh van theater De Schelleboom hadden voor deze gelegenheid hun culturele krachten gebundeld met Simone Leijten van Film op Locatie. In een mum van tijd waren de krap driehonderd kaarten uitverkocht. Christel en ik hadden het geluk kaartjes voor deze bijzondere première te kunnen bemachtigen.

Gewapend met paraplu vanwege het druilerige weer vertrokken Christel en ik op zondagmiddag te voet vanaf ons huis naar De Schelleboom. Daar werd het effect van somber weer direct teniet gedaan toen we - net als altijd - heel hartelijk werden ontvangen. Nellie Heemskerk, de moeder van Leonie en grondlegger van het prachtige theatertje, stond ons al met paraplu en een vriendelijke lach op te wachten. Die persoonlijke touch is echt enorm te waarderen! Altijd heet iemand je daar bij aankomst welkom. Ik heb begrepen dat Nellie die dag het kortste strootje had getrokken en daardoor deze warme taak kreeg toebedeeld.

Bij binnenkomst kreeg je een kleur toegewezen en kon je meteen bij de groep met die kleur aansluiten. Als leuke starter kreeg je een alcoholvrij drankje in de betreffende kleur aangeboden. Het gezellig samenzijn met zo’n honderd man in het Vestzaktheater gaf ons de mogelijkheid al een beetje kennis te maken met sommige mensen in onze groep. Ik raakte in gesprek met een leuke en enthousiaste heer op leeftijd, die via Bergen op Zoom en België in 2019 in Oosterhout was neergestreken om hier te wonen. Hij was al voor de derde dag met zijn vrouw op pad met dit reizende culturele circus. Hij had dit als cadeau van zijn vrouw gekregen. Ik vroeg natuurlijk hoe het hem hier bij ons in Oosterhout beviel. Zijn antwoord maakte mij blij. Hij was enthousiast over de stad en de inwoners. En dit soort evenementen deden voor hem nog een extra duit in het zakje.

Iedere groep had een eigen gids en gastvrouw of -heer. Daar gingen we dan: in een stoet met paraplu’s achter onze vriendelijk gids aan door de binnenstad naar een nog onbekende locatie. Leuk en spannend om niet te weten wat je gaat beleven en waar. Sluip door en kruip door gingen we door steegjes langs de Turkse moskee, waar het druk was en zeer gezellig oogde door hun open huis op datzelfde moment. Uiteindelijk stopten we bij het bakkerijmuseum, waar we na het passeren van de winkel met de lekker warm opgestookte kachel in de bakkerij kwamen. Daar stonden de stoelen voor ons al klaar. Het theater kon nu echt gaan beginnen.

De hele middag werd gevuld met prachtig mooie voorstellingen, die pasten bij de geborgenheid en charme van de verschillende locaties en de kleine groepjes. Meestal was het letterlijk interactief en konden wij als toeschouwers de inhoud of het thema bepalen; je voelde de wisselwerking tussen ons en de artiesten. In het bakkerijmuseum moest stevig geïmproviseerd worden om een verhaal te vertolken dat twee van de drie acteurs vooraf niet kenden. In de prachtige tuin bij de mooie rietgedekte villa in de Ridderstraat, waar een aardige gastvrouw haar prachtige B&B Merelhof heeft gevestigd, werd er in een intense overpeinzing gemijmerd en gedicht door een Vlaamse woordkunstenaar. Ook hier werden we betrokken en emotioneel geraakt. Dat gebeurde ook in de prachtig tot twee woningen en schuur verbouwde oude kapperszaak in de Catharinastraat. Een gezelschap van vier mooi zingende artiesten en een pianist draaide daar een hilarische musical in elkaar met als enige input lang gekoesterde wensen uit het publiek. Knap hoor! En als laatste een Brabantse Folkzanger in de galerie La bonne Heure aan de Leijsenhoek, die in gesprek met het publiek een mooi en intiem concert gaf.

Kortom: deze culturele Oosterhoutse explosie mag je de volgende keer niet missen.