Het speelgoed van Piet

Als je Oosterhout binnen rijdt ter hoogte van bedrijventerrein Weststad, dan word je aangenaam verrast door het zicht op een enorme, kleurrijke bromtol op de eerste rotonde die je in deze stad tegen komt. Het is inmiddels een wereldberoemd landmark, ontworpen en gebouwd door de Oosterhoutse kunstenaar Piet Hohmann (1935-2018) in opdracht van Martens Beton als een geschenk aan Oosterhout. In 2021 werd de rotonde volledig vervangen. Bij die gelegenheid werd de negen meter hoge bromtol gerestaureerd en herplaatst.

'Geen idee'

Piet Hohmann had zelf ook geen idee waarom hij een gigantische bromtol maakte. 

"Het valt altijd maar toevallig in elkaar. Ik heb geen boodschap", zei hij er zelf over. "Als mensen er naar vragen, dan heb ik er wel een verhaal bij. Over hoe het draaien van een tol past bij een rotonde. En dat het zoemen van een bromtol aansluit bij het geluid van het verkeer. Klopt ook wel hoor. Maar die verhalen komen altijd pas achteraf. Als ik ergens aan werk, heb ik zelf ook geen idee waarom."

Fiets

Piet Hohmann was ook de kunstenaar achter de vijf meter hoge witte fiets die opvalt als je Oosterhout binnen komt bij Oosterheide. Daarnaast verfraaide hij de stad met een groot aantal kleinere kunstwerken, waarin altijd wel iets van de onderkoelde en relativerende humor van de kunstenaar te herkennen valt.