Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende en diep wortelende vaste plant.

Waarom bestrijden?

De plant groeit heel snel en verdringt daardoor andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop kan doordringen in zwakke plekken in beton, asfalt en metselwerk. Dat kan forse schade opleveren aan gebouwen, wegen, riolering en dijken.

Hoe herken ik de duizendknoop?

De duizendknoop kan enkele meters hoog worden en heeft witte smalle pluimen.  Er zijn drie soorten duizendknopen: de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de Boheemse duizendknoop. In deze pdf (233 kb) vindt u de kenmerken van de verschillende soorten.

Wat doet de gemeente?

De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop. De duizendknoop is niet makkelijk te bestrijden. Het kan daardoor enkele jaren duren voordat de duizendknoop helemaal verdwenen is.

Hoe kunt u helpen?

Komt u de Japanse duizendknoop in de gemeente Oosterhout tegen? Dan kunt u dat melden bij de gemeente. De gemeente neemt dit dan mee in het bestrijdingsprogramma.
Heeft u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? Knip deze dan tot op de grond af, of graaf een stuk af en verwijder de wortels van de plant. Blijf de plant om de 2 tot 4 weken snoeien tot op de grond. De plant raakt daardoor uitgeput, maar het kan enkele jaren duren voordat de plant helemaal verdwenen is. Gooi de resten van de plant niet in de groencontainer, maar bij het restafval. Hierdoor wordt de Japanse duizendknoop vernietigd.