Water op straat

Door de klimaatverandering neemt de kans op extreem hevige regenbuien toe. Het duurt even voordat die grote hoeveelheden water wegzakken. Het is dus normaal dat er tijdens en na een flinke regenbui enige tijd water op straat blijft staan. Wanneer is het verstandig om toch even contact op te nemen met de gemeente?

Plassen water op straat, fietspad of parkeerplaats

Kolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van regenwater. Tijdens buien kan het even duren voordat het water wegzakt. Binnen een uur na de bui hoort de plas weg te zakken. Doe een melding als het langer duurt of als een kolk zichtbaar verstopt is. De gemeente bekijkt dan hoe het probleem verholpen kan worden.

Plassen water in het groen, zoals een park, speelveld of wadi

Na hevige buien kan het enige tijd duren voordat het water wegzakt in het groen. In een park of speelveld kan het een dag duren en in een wadi ongeveer twee dagen. Doe in ieder geval een melding als het langer duurt. De gemeente kan dan de oorzaak achterhalen.

Het waterpeil in sloot of vijver

Is het waterpeil in de sloot of vijver hoger dan normaal? Hevige buien zorgen ervoor dat het waterpeil stijgt. Binnen een dag hoort het peil weer normaal te zijn. Meld het als het waterpeil langere tijd te hoog blijft.

Stel een vraag of doe een melding

Voor vragen, meldingen en suggesties over de openbare ruimte kunt u terecht bij het Meldpunt openbare ruimte.

Telefonisch melden

U kunt uw melding ook telefonisch doorgeven, via 14 0162 (maandag tot en met woensdag van 09.00 tot 17.00 uur, donderdag van 09.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur).

Melden kan via het meldpunt openbare ruimte. Dat kan via de gratis app MijnGemeente, via het formulier op de website, of via telefoonnummer 14 0162.

Water in kelder, kruipruimte, tuin, poort of brandgang of bedrijfsterrein

U bent zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen tegen wateroverlast op uw eigen terrein. Om vast te stellen of het probleem wordt veroorzaakt door te hoog grondwater, kunt u contact opnemen met de gemeente. De gemeente kan u ook adviseren over de te treffen maatregelen.

Stank oppervlaktewater

Een stinkende gracht of sloot heeft meestal een natuurlijke oorzaak, bijvoorbeeld rottende plantenresten op de bodem van de sloot. Soms kan het ook veroorzaakt worden door een lozing uit de riolering.

Ervaart u een continue stankoverlast gedurende een paar dagen en stroomt het water niet door?

Neem dan contact op met het waterschap en maak daar melding van: 

  • ter plaatse wordt dan de situatie bekeken; 
  • indien mogelijk wordt door middel van doorspoelen de overlast weggenomen.

Vies oppervlaktewater

Waterverontreiniging is slecht voor natuur en milieu. Snel handelen is dan belangrijk om erger te voorkomen.

Wanneer u waterverontreiniging signaleert, zoals olie, dode vissen/dieren of gevaarlijk afval, neem dan contact op met de gemeente.

Ook bij minder ernstige vormen van waterverontreiniging, bijvoorbeeld bij zwerfvuil in het water, of bij een stinkende gracht of sloot vragen wij u contact met ons op te nemen.